Nieuws - Provincie West-Vlaanderen stelt sectoronderzoek over chocolatiers in West-Vlaanderen voor

Ik wil meer knop      Delen op LinkedIN     Add to any
  Permalink
  Afdrukken
 

 

In het nieuwe themanummer van ‘West-Vlaanderen Werkt’, een uitgave van de Provincie
West-Vlaanderen, staat het economisch verhaal van de chocolatiers in West-Vlaanderen centraal.

‘Hoeveel chocolatiers telt ons land en hoeveel daarvan zijn actief in West-Vlaanderen’, ‘hoeveel chocoladewinkels zijn er in onze provincie’, ‘welke zijn de grootste chocoladeproducenten in West-Vlaanderen en wat is hun focus’ en ‘hoe groot is de impact van het kenniscentrum Ter Groene Poorte’, zijn de vragen waarop de nieuwe ‘West-Vlaanderen Werkt’ een antwoord geeft.

Het themanummer over de West-Vlaamse chocolatiers is het vervolg op eerdere publicaties over de West-Vlaamse toprestaurants, de brouwerijen, de aardappelteelt, de grijze noordzeegarnaal en Belgische landbouwmachines.

Wereldwijde erkenning
Ons land heeft wereldwijd een uitstekende reputatie in de vervaardiging van kwalitatieve en nog grotendeels artisanale chocoladeproducten. Deze Belgische producten gelden als standaard voor de sector wereldwijd.
Dit gastronomische erfgoed wordt uitgedragen door ruim 540 Belgische chocolatiers (cijfers eind 2015). West-Vlaanderen spant daarbij de kroon met 108 erkende chocoladeverwerkers, dat is 31 % van het Vlaamse totaal en ruim 20 % binnen het Belgische landschap.

West-Vlaamse chocolatiers
Anderzijds wordt de markt vooral gedomineerd door buitenlandse multinationals. Ook in West-Vlaanderen worden 4 van de 5 grootste chocoladeverwerkers gecontroleerd door buitenlands kapitaal. Slechts vijf West-Vlaamse fabrikanten staan in de Belgische top 30 van de grootste chocoladebedrijven volgens omzet en tewerkstelling. In West-Vlaanderen zijn er dus vooral kleine ambachtelijke chocoladebedrijven, die gedreven zijn door vakkennis en artisanale kwaliteit.

De 13 grootste West-Vlaamse fabrikanten voeren samen ruim 50 % van hun creaties uit naar steeds verder afgelegen landen zoals Marokko, Finland, China en Japan. Ze blinken uit in creativiteit, veelzijdigheid en specialisatie: zo maakt Chocolate Line uit Brugge originele creaties en mikt hiermee op het hoogste segment, Confiserie Vandenbulcke uit Heule pakt uit met bosnoten en truffels, Vereecke uit Menen combineert chocoladeproducten met doopartikelen en Dumon uit Torhout biedt een ruim assortiment van pralines aan.

Chocolade opleidingen in trek
De chocolade-ambacht is in ons land, en vooral in West-Vlaanderen, steeds meer in trek. Dat blijkt uit een stijging van het aantal leerlingen die een gespecialiseerde opleiding volgen. Bakkerij-, slagerij- en hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge is daarbij de populairste school, 32 % van alle Vlaamse leerlingen in deze sector zijn er ingeschreven. 71 leerlingen volgen in het schooljaar 2016-2017 het specialisatiejaar ‘banketbakkerij-chocoladebewerking’, dit is het grootste aantal sinds 2012.

Brugge chocoladehoofdstad
West-Vlaanderen is ook de kampioen van de chocoladeconsumptie, meer bepaald via verkoop in de kleinhandel. Begin 2017 waren er in onze provincie 211 chocoladewinkels, goed voor een Vlaams marktaandeel van ruim 35 %. Brugge is hierbij de nummer één met 63 speciaalzaken in pralines, chocoladefiguren en andere zoete varianten. Dat zijn er 16 meer dan in 2008 (+34 %).

Brugge claimt hiermee de titel van Belgische en Europese ‘chocoladehoofdstad.’ Een keerzijde is dat de onophoudelijke opmars van chocoladewinkels en bierboetieks druk zet op het winkelareaal en het winkelprofiel van de Breydelstad.

 
Het tijdschrift is digitaal beschikbaar via deze link.

 

 
(Toegevoegd op 11/05/2017)