Nieuws - Afschaffing fiscale aftrek dienstencheques is groot probleem voor 21% van de West-Vlaamse gebruikers

Ik wil meer knop      Delen op LinkedIN     Add to any
  Permalink
  Afdrukken

AFSCHAFFING FISCALE AFTREK DIENSTENCHEQUES IS GROOT PROBLEEM VOOR 21% VAN DE WEST-VLAAMSE GEBRUIKERS

In de nota van formateur Elio Di Rupo (maar ook in andere besparingsvoorstellen) is één van de blikvangers het voorstel om de fiscale aftrek van dienstencheques af te schaffen. Een dergelijke ingreep kan echter (ook in West-Vlaanderen) grote negatieve gevolgen hebben voor deze jonge en arbeidsintensieve sector. Uit een grootschalige enquête die het onderzoeks- en adviesbureau WES uitvoerde in opdracht van vier grote West-Vlaamse dienstenchequebedrijven, blijkt immers dat 21% van hun klanten, bij het wegvallen van het fiscale voordeel, overweegt om geen dienstencheques meer aan te kopen.

De 270 erkende West-Vlaamse dienstenchequebedrijven zijn met hun 15.600 werknemers, in korte tijd, een belangrijke economische en maatschappelijke factor geworden in deze provincie. Als het scenario van de afschaffing van de fiscale aftrek zich voltrekt betekent dit een zware, economische aderlating voor de sector die nu al kampt met verhoogde kosten en afbrokkelende marges. Tot 3.000 banen kunnen in deze hypothese op de tocht staan.

De maatschappelijke relevantie blijkt uit het feit dat door het leveren van diensten van huishoudelijke aard de dienstenchequebedrijven het leven van zo'n 100.000 West-Vlamingen een stuk eenvoudiger maken. De WES-enquête leert overigens dat de tevredenheid van deze gebruikers groot is want 92% van de respondenten is van oordeel dat dienstencheques onmisbaar zijn geworden in hun huishouden. De dienstverlening van de dienstenchequebedrijven haalt bovendien een hoge tevredenheidsscore van gemiddeld 8,1 op 10.

Lees het volledig overzicht van de bevindingen van de WES-enquête over dienstencheques in West-Vlaanderen.

Persbericht, 12/07/2011

Logo WES

Meer informatie, contacteer
Hans Desmyttere, adjunct-directeur WES, op 050 36 71 23
of 
Jan-Bart Van In, publicatieverantwoordelijke op 0478 267 644.

(Toegevoegd op 12/07/2011, laatste aanpassing: 16/11/2012)